Tidsskrift for arbeiderbevegelsens historie 40 år, Arbeiderhistorie 30 år - Frank Meyer (Arbeiderhistorie)
Artikkelen tar for seg etableringen og utviklingen av to norske fagtidsskrifter for arbeiderhistorie: Tidsskrift for arbeiderbevegelsens historie (TFAH, 1976–1986) og Arbeiderhistorie (1987–). Artikkelen vurderer også de to tidsskriftene i forhold til andre tidsskrifter innenfor det norske historiske felt. Parallelt med framveksten av liknende tidsskrifter i andre land, markerte etableringen av TFAH både et startpunkt og en nyorientering. Sett under ett ble TFAH og etterfølgeren Arbeiderhistorie viktige fora for en ny generasjon historikere, hvorav mange var født mellom 1940 og 1950, og mange var kvinner. En opprinnelig ny-marxistisk forventning om at TFAH skulle være et virkemiddel for å oppnå sosial revolusjon forsvant raskt, og rundt 1980 endret tidsskriftets epistemologiske tilnærming seg i retning av kritisk rasjonalisme. I 1986 måtte TFAH gå inn som følge av sviktende inntekter, men allerede året etter ble det funnet en bærekraftig modell for en fortsatt publisering av forskning i arbeiderbevegelsens historie. Da begynte Arbeiderbevegelsens arkiv og bibliotek å utgi Arbeiderhistorie. Til sammen har begge tidsskriftene fungert som vitenskapelige fora for forskning innen arbeidsliv, arbeiderhistorie og relaterte sosiale bevegelser i vid forstand.