DOSADAŠNJE I POTENCIJALNE DJELATNOSTI U VELEBITSKOM PRIMORJU I PODGORJU - JOSO BRAJKOVIĆ (Senjski Zbornik)
Gospodarska i demografska slika Velebitskog primorja i podgorja nije dobra zbog sljedećih uzroka: neatraktivnost reljefnog prostora s gospodarskog stanovišta, visok stupanj zaštite okoliša što je poduzetniku dodatan trošak, nepovoljni uvjeti financiranja poduzetništva ali i visok stupanj centralizacije države. Temeljni uzrok ovakvog ukupnog gospodarskog stanja je mali broj i struktura stanovništva, odnosno nedovoljan radno aktivni kontingent stanovništva. Postojeća starosna, dobna i obrazovna struktura stanovništva je nepovoljna i nedovoljna za razvoj gospodarstva zbog demografskih promjena u prošlosti, spore industrijalizacije, urbanizacije i deagrarizacije što je rezultiralo emigracijom i depopulacijom. Nekada dominantne djelatnosti poljoprivreda, ribarstvo i stočarstvo, zamijenili su turizam, trgovina i ugostiteljstvo, manje proizvodnja. Za gospodarski razvoj ovoga prostora važni su Park prirode Velebit i nacionalni parkovi Sjeverni Velebit i Paklenica koji kao prirodni resursi mogu utjecati na razvoj ekoproizvodnje, ekoturizma i održivi razvoj.