BENEFICIILE UTILIZĂRII NEBIVOLOLULUI LA PACIENŢII CU BRONHOPNEUMOPATIE OBSTRUCTIVĂ CRONICĂ - Константин МАРТЫНЮК (Buletinul Academiei de Ştiinţe a Moldovei: Ştiinţe Medicale)
Pe lângă selectivitatea cardiacă și efectele vasodilatatoare mediate de NO, s-a demonstrat că nebivolol are efecte antiinfiamatorii, îmbunătățește funcția endotelială și reduce rigiditatea arterială, sugerând că tratamentul cu nebivolol în BPOC este posibil să fie asociat cu beneficii clinice care nu se limitează la scăderea valorilor tensiunii arteriale. Până în prezent, studiile privind nebivololul la pacienții cu probleme respiratorii au fost doar studii pe termen scurt, restrânse. Beneficiile au fost independente de prezența bolilor cardio-vasculare (CV) manifeste și de utilizarea altor terapii CV și nu au fost asociate cu efecte adverse asupra funcției pulmonare. Interesant de remarcat este faptul că s-a demonstrat o reducere semnificativă a deceselor de orice cauză în rândul pacienților cu BPOC și hipertensiune arterială tratați cu β-blocante cardioselective.