НЕФОРМАЛЬНА ЗАЙНЯТІСТЬ В УКРАЇНІ У ПЕРІОД ВОЄННОГО СТАНУ: ФАКТОРИ ВПЛИВУ ТА МОЖЛИВОСТІ ПРОТИДІЇ - Ірина Кичко; Інна Хоменко; Юрій Пилипенко (Економіка та суспільство)
Доведено, що деструктивні процеси в економіці Україні, які є прямим наслідком воєнних дій, збільшення масштабів зовнішньої міграції населення суттєво змінюють попит та пропозицію на ринку праці, трансформують форми зайнятості. У статті основна увага акцентується на економічному змісті, факторах росту та перспективах зменшення неформальної зайнятості. З’ясовані особливості соціально-економічних умов підвищення ефективності управління персоналом, мотивації праці на підприємствах реального сектору економіки як чинника зменшення неформальної зайнятості. Виявлено основні напрями взаємодії видів мотивації особистості та суб’єктів господарювання у процесі детінізації неформального сектору економіки. Доведено, що мотивація є складовою частиною детінізації неформального сектору економіки. Обґрунтовується необхідність використання більш дієвих методів економічного, інформаційного впливу на працівників та роботодавців з метою зменшення обсягів неформальних відносин.