Struktura i funkcjonowanie samorządu gminnego w Republice Włoskiej w latach 1990-2010 - Małgorzata Kwiatkowska (Facta Simonidis)
Celem artykułu jest prezentacja gminy, podstawowej i zarazem najbliższej obywatelowi jednostki podziału administracyjnego państwa włoskiego. Jednostki autonomicznej, zaopatrzonej we własny statut i o określonych kompetencjach, której funkcjonowanie jest gwarantowane na poziomie konstytucyjnym. Autorka spojrzy na gminy z punktu widzenia włoskiego prawodawstwa, jako na podmioty posiadające osobowość publiczno-prawną i składające się z określonych elementów (ludność, terytorium, mienie), aby potem przejść do omówienia struktury i funkcjonowania organów gminy, sposobu ich wyboru (w zależności od liczby mieszkańców – system większościowy dla gmin o liczbie ludności do 15 tys., proporcjonalny powyżej tej liczby) oraz zadań leżących w ich kompetencji.