Ankara Üniversitesi Erasmus Koordinatörlerinin Erasmus Programına İlişkin Görüşleri - Çağlayan DİNÇER; Berna ASLAN; Ayşegül BAYRAKTAR (Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi)
Bu araştırmanın amacı Erasmus koordinatörlerinin, programın olumlu yanları ve programın uygulanmasında yaşanan güçlüklere yönelik görüşleriyle programın daha etkili olması için önerilerini belirlemektir. Nitel araştırma yönteminin kullanıldığı durum çalışması modelindeki bu araştırmanın çalışma grubunu Ankara Üniversitesi’nde Erasmus koordinatörü olarak görev yapan 10 öğretim üyesi oluşturmuştur. Araştırmacılar tarafından geliştirilen, yapılandırılmış görüş alma formu ile elde edilen veriler doküman incelemesi yoluyla analiz edilmiştir. Erasmus Programının olumlu yanları incelendiğinde gelen öğrenciler açısından en çok dile getirilen yararı kültürlerarası kaynaşma iken; giden öğrenciler açısından evrensel bakış açısı kazanma ve bireysel kazanımlardır. Erasmus programının uygulanmasında karşılaşılan güçlüklere ilişkin görüşler incelendiğinde, İngilizce açılan ders sayılarının sınırlı olması ve öğrencilerin dil seviyelerinin beklenilen düzeyin altında olması en sık dile getirilen güçlüklerdir. Koordinatörler programın daha etkili olabilmesi için öğrenci ve öğretim elemanlarının dil becerilerinin geliştirilmesini ve öğrenci seçim ölçütlerinin gözden geçirilmesini önermişlerdir.