Medyalararasılık Penceresinden Podcast - Çiğdem ÖZKAN SEV (Etkileşim)
Medyadaki değişim, medya araştırmaları alanında her zaman önemli bir tema olmuştur. Zira medyada yaşanan değişimler, toplumsal değişimlerin hem nedeni hem de sonucu olmasıyla toplumun ayrılmaz bir parçasıdır. Medyayı anlamak, mikro düzeyde toplumu ve daha sonra dünyayı anlamayı sağlar ve toplum/dünya medya aracılığıyla anlamlandırılır. Bu çalışmanın derdi de yükselen bir mecra olarak podcasti anlamaktır. Türkiye’de henüz serpilmeye başlayan podcast mecrası, küresel medya ekosisteminde neredeyse olgunluk dönemine ulaşmış olsa da onun netliğine yönelik sorular hala sorulmaya devam edilmektedir. Bunların en başında ise ‘podcast radyonun bir versiyonu mudur, yoksa dört başı mamur, kendine has yeni bir mecra mıdır?’ sorusu gelmektedir. Podcast bu bakımdan göze ilk bakışta bir ara form gibi görünmesiyle problematiktir. O, sesli bir mecra olmasıyla radyo gibidir fakat üretim pratikleri bakımından radyonun kurumsal yapısına meydan okur. Atası olarak görülen radyo geleneksel bir mecra iken, podcast internetin çocuğudur. Tek bir duyuya seslenen, tek yönlü bir mecra gibi görünse de dinleyici ile ilişki kurma kapasitesine sahiptir. Podcast mecrası bu nitelikleriyle medya değişiminde tarihsel ilerleme anlayışı açısından süreksizlikler yaratır. Bu çalışmada yükselen bir mecra olarak podcastler, karakteristik özellikleri ve sesli medyaya getirdiği teknolojik yeniliklerin yanında, diğer medya ile ilişkileri bakımından irdelenmektedir. Bu doğrultuda podcast mecrası öncelikle radyo üzerinden okunmuş, medyadaki değişim kuramsal düzeyde “iyileştirme” yaklaşımı çerçevesinde ele alınmıştır. Benimsediği bu yaklaşım bakımından çalışma, podcast mecrasını medyalararasılık düzeyinde tartışmaya açmaktadır.