КОРМОВА ПРОДУКТИВНІСТЬ ОЗИМИХ КОРМОВИХ АГРОФІТОЦЕНОЗІВ ЗАЛЕЖНО ВІД ЕЛЕМЕНТІВ ТЕХНОЛОГІЇ ВИРОЩУВАННЯ - І.І. Сеник (Подільський вісник: сільське господарство, техніка, економіка)
Серед значної кількості кормових культур в умовах західного Лісостепу заслуговують на увагу однорічні сумішки, зокрема озимі, які високо цінуються за адаптивність до умов вирощування, особливо в умовах кліматичних змін. Незважаючи на значну частину проведених досліджень з питань розробки технології вирощування озимих кормових культур, актуальним залишається питання оптимізації їх компонентного складу та підвищення стійкості найбільш господарсько цінних видів в умовах змін клімату. Польові дослідження проводилися відповідно до загальноприйнятих методик з кормовиробництва на колекційно-дослідному полі Відокремленого підрозділу Національного університету біоресурсів і природокористування України «Заліщицький аграрний коледж ім. Є. Храпливого» протягом 2016-2018 рр. На основі експериментальних даних, виділено оптимальні елементи технології вирощування агрофітоценозів вики паннонської з житом озимим та тритикале озимим для умов Лісостепу західного. Встановлено, що найбільшим виходом з 1 га кормових одиниць та обмінної енергії серед вико-житніх травосумішок (4,50 т та 62,8 ГДж) відзначився агрофітоценоз до складу якого входила вика панноська в кількості 2,5 млн/га схожих насінин з житом озимим – 75% від повної норми висіву у одновидовому посіві, а серед вико-тритикальних (5,09 т та 64,6 ГДж) – варіант із висіванням аналогічної норми висіву бобового компонента та тритикале озимого – 25% від повної норми висіву у одно видовому посіві. Насіння вики паннонської в обох варіантах оброблялося перед сівбою стимулятором росту. Отримані результати досліджень сприятимуть зміцненню кормової бази для тваринництва і підвищенню продуктивності сількьсогосподарських тварин.