تأثیر زمان آسیاکاری بر ریزساختار و خواص مکانیکی HfB2-ZrB2-TiB2 تف‌جوشی شده به روش پلاسمای جرقه‌ای - اردلان مصدر; زهره بلک (Journal of Advanced Materials in Engineering)
هدف از انجام پژوهش حاضر بررسی تأثیر زمان آسیاکاری بر خواص سرامیک HfB2-ZrB2-TiB2 می‌باشد. برای این منظور پودرهای ZrB2 ،HfB2 و TiB2 با نسبت‌های حجمی برابر برای زمان‌های 15، 30 و 45 ساعت آسیاکاری شدند و با استفاده از روش جرقه پلاسما در دمای 2000 درجه سانتی‌گراد تفجوشی شدند. شناسایی فاز با استفاده از دستگاه تفرق اشعه ایکس انجام شد. بررسی‌های ریزساختاری با استفاده میکروسکوپ الکترونی روبشی انجام شد. سختی و چقرمگی شکست  نمونه‌ها  به‌ترتیب با استفاده از روش سختی‌سنجی ویکرز و اندازه‌گیری طول ترک ارزیابی شد. نتایج آنالیز تفرق اشعه ایکس پودرهای آسیا شده نشان داد که با افزایش زمان آسیاکاری از 15 تا 45 ساعت اندازه بلورک‌ها کاهش یافت و از 106/9 نانومتر به 59/2 نانومتر رسید. در اثر تف‌جوشی از تعداد و شدت پیک‌ها به میزان قابل توجهی کاسته شد که  نشان‌دهنده کاهش ناخالصی‌های اکسیدی و تشکیل محلول جامد است. افزایش زمان آسیاکاری سبب تشکیل بیشتر محلول جامد می‌شود. حداکثر مقادیر چگالی نسبی، سختی و چقرمگی شکست در نمونه آسیاکاری شده به مدت 45 ساعت به‌ترتیب با مقادیر 99/8 درصد، 27/3 گیگاپاسکال، MPa.m0.5 5/5 به‌دست آمد.