Прогнозування післяопераційної спайкової кишкової непрохідності та її рецидиву в дітей - O.D. Fofanov; I.M. Diduh; V.O. Fofanov (Хірургія дитячого віку)
Відомо, що виразність спайкового процесу (СП) залежить від індивідуальних особливостей метаболізму сполучної тканини. Останніми роками активно вивчають роль процесів ацетилювання в прогнозуванні патологічного спайкоутворення. Для розвитку спайкової хвороби очеревини (СХО) несприятливим тлом є генетично детермінований швидкий тип ацетилювання.