İslamın Kardeşlik Anlayışı: Bir Vücudun Organları - Ramazan Şahan (Yakın Doğu Üniversitesi İslam Tetkikleri Merkezi Dergisi)
İslam dininin inanç esası tevhid olup sosyal hayattaki amacıbirlik, beraberlik ve kardeşliktir. Bu makalede, Kur’an ve hadislerışığında İslam’ın kardeşlik anlayışı ve bunun neticeleri ele alınacaktır.İslam’a göre Hz. Adem’in neslinden gelen insanlar kardeşoldukları gibi dar çerçevede aynı anne babadan gelen veya bir annedensüt emen kişiler de kardeş sayılmaktadır. Bu kardeşlik anlayışı,bir takım hukuki ve ahlaki sonuçlar doğurmaktadır. Aynısoydan olmanın meydana getirdiği kardeşliğin yanında İslam’dabir de din kardeşliği söz konusudur. Her ne kadar kan ve sütbağına dayanan kardeşlik kadar hukuki bir netice oluşturmasada inanç birliği diğer kardeşliklerin de esasını belirlemekte, bukardeşlik sadece bu dünyayla sınırlı kalmayıp cennette de devametmektedir. Bu makalede inanç esaslarındaki birliğin soy ve sütbağına dayalı kardeşliğe de anlam kazandırdığı düşüncesi savunulacaktır.Zira, inanç birliğinin olmadığı yerde soya dayalı kardeşliğinbir anlamı kalmamaktadır.