ОБАВЕЗНА ПАТОЛОШКА ОБДУКЦИЈА КАО ВИД КОНТРОЛЕ РАДА ЛЕКАРА - Ивана Стојановић (Српска правна мисао)
Један од начина за откривање професионалне грешке лекара и облик контроле његовог рада је и обдукција, која због свог медицинског и друштвеног значаја може да дâ увид у рад лекара. Обдукција представља најпоузданији метод за тачно и непогреш- иво утврђивање узрока смрти, без обзира на то да ли се ради о патолошкој или судско-медицинској обдукцији. Патолошка обдукција има превасходно контролну функцију, јер омогућава редовну контролу рада медицинских радника и медицинских установа. Патолошка обдукција омогућава да се на индиректан начин открију стручне грешке у лечењу. Упоређивањем клиничких и обдукционих налаза, може се добити прави увид у тачност постављене лекарске дијагнозе и утврдити постојање и обим евентуалне лекарске стручне грешке. Патолошка обдукција откива евентуално постојање стручне грешке, њену тежину и настале последице, као и разлоге који су довели до настанка грешке. На основу тих података може, касније, да буде изведен закључак о евентуално насталој штети као последици лекарске грешке и одговорности за њено настајање. Иако је обдукција најдрагоценији извор података о правом узроку смрти, било да се ради о болести која се не може излечити или зауставити, погрешној дијагнози, здравственом поремећају који није уочен, пропусту у лечењу или о неодговарајућем лечењу - мада је законом јасно предвиђено у којим случајевима је она обавезна - у животу су честе ситуације да обдукција изостаје иако то не иде у прилог ни лекарима, ни здравству, ни медицинској науци, ни породици преминулог лица.