HASTANELERDE MALİYET ANALİZİ: ANKARA’DA HİZMET SUNAN İKİNCİ BASAMAK BİR KAMU HASTANESİ’NDE UYGULAMA - COST ANALYSIS IN HOSPITALS: IMPLEMANTATION IN A SECOND LINE PUBLIC HOSPITAL PROVIDING SERVICES IN ANKARA - Sinem Mut; İsmail Ağırbaş (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Sağlıkhizmetleri bireylerin ve dolayısıyla toplumların bugününü ve geleceğiniilgilendiren yaşamsal temel ihtiyaçları karşılamaktadır. Bu alanda insanihtiyaç ve beklentileri değişken ve sınırsızdır. Fakat kaynakların sınırlılığıdüşünüldüğünde giderlerin kontrol altına alınması önemlidir. Sürdürülebilir,etkili bir hizmet sunumu için giderlerin ölçülmesi yani maliyetlerin analizedilmesi gerekir. Çalışma Ankara’da hizmet sunan ikincibasamak bir kamu hastanesinde yürütülmüştür. Örneklem seçilmeden tüm klinik vepolikliniklere ait 2014 yılı idari, mali, tıbbi ve istatistiksel verileriincelenmiştir. Çalışma belirli bir dönemi kapsaması dolayısıyla kesitseldir vetanımlayıcı araştırma yöntemi kullanılmıştır. Araştırmada temel olarak“Geleneksel Maliyet Analizi” yöntemi kullanılmıştır.Maliyetler; birinci, ikinci ve üçüncüdağıtım olarak tanımlanan ve üç ayrı aşamada gerçekleştirilen dağıtımlar ilehesaplanmıştır. Dağıtımlar sonucunda hastanenin toplam giderinin 12.783.071,73TL olduğu saptanmıştır. Toplam hastanegiderlerinin %77,76’sının personel giderlerinden, %18,81’inin genel üretimgiderlerinden ve %3,43’ünü direkt ilk madde ve malzeme giderlerinden oluştuğusaptanmıştır. Çalışmada poliklinik ve klinik birim maliyetler hesaplanmıştır.Bulunan poliklinik maliyetler Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) fiyatlarıylakarşılaştırılmıştır. Genel olarak poliklinik maliyetleri SUT fiyatlarınınüstünde çıkmıştır.