İşçi Evlerinin Tarihsel Gelişimi Bağlamında Eskişehir Tülomsaş İşçi Evleri Üzerinden Bir Değerlendirme - Sertan Bakar; Ruşen Yamaçlı (Düzce Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi)
İngiltere’de başlayan ve kısa sürede diğer ülkelere sıçrayan sanayileşme sürecinde ortaya çıkan ve zamanla yaygın üretim mekanı haline gelen modern fabrikalarda ihtiyaç duyulan işgücünün karşılanabilmesi amacıyla, fabrika yakınlarında, işçiler için ‘işçi evi’ adıyla konut olanağı sunulmuştur. İşçi evi yerleşimlerinin büyük ölçekli ve kendine yetebilir biçimde kapsamlı olması durumunda ise bu yerleşimler ‘şirket kenti’ adını almıştır.