El cant coral a Catalunya durant l’edat mitjana: les influències franceses / Le chant choral en Catalogne pendant le Moyen Âge : les influences françaises El canto coral en Cataluña durante la Edad Media: las influencias francesas Choral singing in Catalonia during the Middle Ages: French influences - Josep Gustems Carnicer; EStel Marin Cos (Temps d'Educació)
Aquest article explica les principals influències entre la música francesa i catalana durant l’Edat Mitjana. Els principals agents d’aquesta relació de nord a sud els trobem en l’expansió de la reforma gregoriana, la notació aquitana, el model d’escoles corals a les capelles, les escoles franceses de ministrers i la contractació de músics francesos a les capelles peninsulars. Els trobadors representaran una relació en totes dues direccions, pervivint llur característiques musicals en la música tradicional d’ambdós territoris. Els moviments Ars Antiqua i Ars Nova, iniciats fonamentalment a França també s’introduiran a Catalunya amb obres tan notòries com el Llibre Vermell de Montserrat _______________________________________________________ Cet article explique les principales influences qui existaient entre la musique française et la musique catalane pendant le Moyen Âge. Les principaux agents de cette relation du nord au sud se trouvent dans l’expansion de la réforme grégorienne, la notation aquitaine, le modèle d’écoles chorales dans les chapelles, les écoles françaises de ministres et l’embauche de musiciens français dans les chapelles péninsulaires. Les troubadours représentaient une relation dans les deux direc-tions, leurs caractéristiques musicales survivant dans la musique traditionnelle des deux territoires. Les mouvements Ars Antiqua et Ars Nova, qui ont commencé pour l’essentiel en France, ont aussi été introduits en Catalogne avec des œuvres aussi notoires que le Llibre Vermell de Montserrat. Este artículo explica las principales influencias entre la música francesa y catalana durante la Edad Media. Los principales agentes de esta relación de norte a sur los encontramos en la expansión de la reforma gregoriana, la notación Aquitania, el modelo de escuelas corales en las capillas, las escuelas francesas de ministreros y la contratación de músicos franceses en las capillas peninsulares. Los trovadores representan una relación en ambas direcciones, cuyas características musicales perviven en la música tradicional de los dos territorios. Los movimientos Ars Antiqua i Ars Nova, iniciados fundamentalmente en Francia también se introducirán en Cataluña con otras tan notorias como el Llibre Vermell de Montserrat (Libro Rojo de Montserrat?). This article explains the main influences between French and Catalan music during the Middle Ages. The main agents of this relationship from north to south are found in the expansion of the Gregorian reform, the Aquitaine notation, the model school choirs in the chapels, French minstrels schools and the hiring of musicians in the French chapels peninsular. The troubadours represent a relationship in both directions; their surviving musical features the music of both traditional territories. Ars Antiqua and Ars Nova movements, initiated mainly France also will be introduced in Catalonia with works such as the notorious Llibre Vermell of Montserrat.