Ispitivanje čvrstoće pijeska uređajem za prstenasto smicanje - Nika Kamenar; Martina Vivoda Prodan (Zbornik Radova)
U ovome je radu opisano određivanje parametara posmične čvrstoće pijeska uređajem za prstenasto smicanje (RSA). Prikazan je koncept, građa uređaja i postupak ispitivanja u uređaju, te opis uzorka tla. Ispitivanja su provedena na uzorcima jednolično graduiranog pijeska u dreniranim uvjetima pri normalnim efektivnim naprezanjima u rasponu od 32 do 200 kPa. U obzir je također uzet otpor brtve unutar samog uređaja. U sklopu ispitivanja izvršena je konsolidacija, a kasnije je uzorak smican uz povratni pritisak i konstantni prirast posmičnog pomaka. Na temelju rezultata ispitivanja utvrđeni su vršni i rezidualni parametri Mohr- Columbovog kriterija čvrstoće pijeska.