Вплив трансплантації стовбурових клітин кордової крові на функцію трансплантата нирки від родинного донора. - Oleksii Voroniak (Український Журнал Нефрології та Діалізу)
Стандартна імуносупресивна терапія (СІСТ) забезпечує профілактику раннього відторгнення ниркового трансплантата. Проте віддалені результати трансплантації нирки (ТН) не зазнали суттєвих змін протягом останніх 30 років. Декілька досліджень впливу застосування стовбурових клітин продемонстрували їх імуносупресивний вплив, зменшення ішемічно-реперфузійного пошкодженння та покращення функціонального стану трансплантата. Метою цієї роботи було оцінити влив індукційної імуносупресії (ІІС) поєднаної з застосуванням стовбурових клітин кордової крові (СККК) на функціональний стан ниркових трансплантатів протягом першого року посттрансплантаційного періоду.