Filozofia prawa Antoniego Peretiatkowicza - Filip Ludwin (Czasopismo Prawno-Historyczne)
Artykuł poświęcony jest przedstawieniu głównych zagadnień fi lozofi czno- prawnych poruszanych przez Peretiatkowicza oraz ukazaniu drogi kształtowania się jego poglądów naukowych. Na całokształt filozofii prawa autora składa się przede wszystkim jego stosunek do pozytywizmu prawniczego, uwagi metodologiczne dotyczące filozofii prawa jako odrębnej dziedziny nauki, autorska teoria prawa natury oraz studia nad twórczością Jana Jakuba Rousseau