TEKNOLOJİ TAKIMLARI PERFORMANSLARININ AHP-PROMETHEE YÖNTEMLERİ KULLANARAK ÖLÇÜMÜ VE OECD ÜLKELERİNDEKİ İHRACATA ETKİSİNE YÖNELİK BİR ÇALIŞMA - İsmail Ekmekçi; Ali Hakan Isık; Akif Onur (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi)
Girişimci ruhlu takımlar pazara ulaşım süresinin kısaltılması ve verimlilik açısından hızla değişen koşullarda tercih edilmektedir. Bu değişim sebebiyle şirketler, değişen bu pazara hakim olabilmek için kendilerini yeni yönetim yaklaşımlarına hızla adapte etmektedirler. Çevik yönetim hakkındaki bu çalışma, birçok yönetim yaklaşımının birleştirilmesinden meydana gelmektedir. Bu yaklaşımın oluşturulmasında, OECD ülkelerinin milli gelirinden Ar-ge harcamalarına ne kadar pay ayrıldığı, bilgi teknolojileri alanında ne kadar patent aldıkları, patentlerin dış ticaretteki payları göz önüne alınmıştır. Bu çalışmada, bilgi ve iletişim teknolojileri takımların performansları AHP-Promethee yöntemleri kullanılarak ölçülmüştür. Bununla birlikte, performans ölçümü için gerekli kriter ve alt kriterlerinin neler olması gerektiği de ortaya konulmuştur. Çalışma sonucunda araştırma ve geliştirmeye yapılan harcamaların performansa ve ihracata etkisi incelenmiştir.