Жанрові новації в сучасній драматургії: драма-кросовер - Yevheniy Vasilyev (Pitannâ Lìteraturoznavstva)
Розглядається жанр драми-кросоверу, запозичений із кінематографу (де він є жанром, в якому перетинаються сюжетні лінії двох або більше творів та зустрічаються персонажі різних фільмів) та поширений у сучасній драматургії. Простежується функціонування кросоверу в історії західного та вітчизняного кіно, а також у масовій літературі ХХ ст. Розглядаються зразки кросоверу в історії драматургії ХХ ст. („мольєріана” „Навіжений Журден” М. Булгакова, п’єси-казки „Голий король”, „Тінь”, „Попелюшка” Є. Шварца, „Поминальна молитва” Г. Горіна). На матеріалі п’єс Д. Бавільського, Ю. Бархатова, М. Вішнєка, В. Діброви, В. Дурненкова, В. Сорокіна, Т. Стоппарда, Б. Фріла, К. Черчіл проаналізовані жанрові прикмети, особливості сюжету та персоносфери драми-кросоверу в сучасній драматургії (кінець ХХ – початок ХХІ ст.). Запропонована також типологія сучасного драматургічного кросоверу.