ДОКАЗИ У СЈЕДИЊЕНИМ АМЕРИЧКИМ ДРЖАВАМА: ОПШТИ УСЛОВ ЗА РЕЛЕВАНТНОСТ И СПЕЦИФИЧНОСТИ ИСКЉУЧЕЊА РЕЛЕВАНТНОГ МАТЕРИЈАЛА - Др Миодраг Н. Симовић (Српска правна мисао)
Логичан почетак учења о доказима је концепт важности. Да би била прихваћена, информација мора бити важна за случај о коме се расправља. Овај концепт је темељ права доказа. Скоро свака ситуација у праву доказа има везе с важношћу - идејом о томе да свака странка која тражи да се неки доказ призна, мора дефини- сати са којим питањем тај доказ има везе и показати, рационално, како он може направити напредак у испитивању случаја. Наше разматрање права доказа почиње тако што истражује начин на који право доказа дијели све чињенице у двије кате- горије, и то у сваком случају: важне и неважне. Материјал мора бити релевантан да би био прихваћен као доказ на суђењу. То наглашава значај испитивања релевантности. Међутим, прихва- тање ипак захтијева више од самог доказивања важности. Нa примјер, постоје важни захтјеви за форму свједочења и за аутентичне документе, као и ниво знања о области из које се свједочи, а који мора посједовати вјештак. Нека правила искључују релевантан материјал због разлога који су базирани на социјалној политици, као што су правила привилегије, која штите повјерљиво саопштење и правило против гласина, које избјегава базирање судских одлука на неповјерљивим информацијама из друге руке. Савезна правила о доказном материјалу ће бити главни фокус. Она се примјењују у федералним судовима. Поред тога, више од 40 држава су прихватиле та правила или имају правила по узору на Савезна правила.