ОПТИМІЗАЦІЯ МНОЖИННОГО ЧЕРЕЗШКІРНОГО ДОСТУПУ ПІД ЧАС ВТРУЧАННЯ З ПРИВОДУ КОРАЛОПОДІБНОГО НЕФРОЛІТІАЗУ ШЛЯХОМ УЛЬТРА-МІНІ ЧЕРЕЗШКІРНОЇ НЕФРОЛІТОТРИПСІЇ - V. М. Lisovyi; V. І. Savenkov; А. V. Маhltsev; D. А. Levchenko (Клінічна хірургія)
Проведений порівняльний аналіз ефективності використання двох варіантів черезшкірної (ЧШ) нефролітотрипсії (НЛТ) у 26 хворих з приводу коралоподібного нефролітіазу. В 11 пацієнтів (І група) проведена ЧШНЛТ з використанням одного стандартного тубуса 24 Сh та кількох ультра-міні (УМ) ЧШ доступів з використанням тубусів 11 Сh. Множинні УМЧШ доступи використовували для літотрипсії та переміщення фрагментів конкремента у поле зору стандартного доступу. У 15 пацієнтів (ІІ група) ЧШНЛТ проведена з використанням множинного стандартного доступу за допомогою тубуса 24Сh. Стан «stone free» у І групі досягнутий у 90,9% пацієнтів, у ІІ групі - у 86,6%.