Malign Perikard efüzyonunda Proteomiks analizi ve malignite ilişkili protein profilinin belirlenmesi - Dilek Ural; Hüseyin Gündüz; Murat Kasap; Sabiye Yılmaz (Sakarya Tıp Dergisi)
Amaç: Akciğer kanserine bağlı perikard efüzyonunda protein içeriğinin proteomiks analizi,ilişkili olabilecek yeni biyobelirteçlerin araştırılması ve proteomiks çalışmalarına genel bakış.Yöntemler: 5 hasta (4 adenokarsinom, 1 büyük hücreli), 5 kontrol (CABC uygulanan) perikard efüzyonu çalışmaya dahil edildi. Hasta grubu yaş ortalaması 47,4±7,92 olan 5 erkekten; kontrol grubu yaş ortalaması 63,4±7.7 olan 4 erkek, 1 bayandan oluşmaktaydı. Örnekler -80ºC'de saklandı. 2-D jel elektroforezinde proteinler izoelektrik noktalarına ve moleküler ağırlıklarına göre ayrıldı. Elde edilen jeller Coomasia boyası ile boyanarak protein spotları açığa çıkarıldı. Görüntü analizi Melanie 7 Viewer programı ile yapıldı. Protein spotları öncelikle görsel olarak değerlendirildi, upregülasyona veya downregülasyona uğrayan proteinler saptandı. Proteinlerin tanımlanabilmesi için data analiz metodu halihazırda bulunmadığından proteinler tanımlanamadı. Ancak Melanie 7 programı ile her bir jeldeki protein spotları işaretlendi, birbirleriyle ve normal insan plazmasının 2-D jelindeki protein spotları ile moleküler ağırlıklarına göre karşılaştırıldı.Bulgular: Malign efüzyonlarda daha fazla proteinin salındığı, plazma ve serumda bulunan proteinlerle benzer olduğu görüldü. Saptanan proteinlerin yeni bir biyobelirteç olma olasılığının düşük olmasına rağmen KAH grubunda olmaması malin efüzyonlarda hedef molekül olarak olası ilaç tedavisi için yol gösterici olabilirdi. Çalışmada proteinlerin isimlendirilmesi yapılamamış, fonksiyon ve varlığı ile ilgili net bir karar birliğine varılamamış olsa da bu veriler malign perikardiyal efüzyonlarda proteomiks analizinin genişletilerek devam edilmesini destekler.Sonuç: Tümör hücrelerinin salgıladığı proteinler tümör yükünü, tedaviye verdiği cevabı gösterebilir ve gelecekte güçlü, ümit verici tümör belirteçi olabilir. Tanı, tedavinin belirlenmesi ve prognoz tayininde kullunılabilinir. Proteomiks alanında her geçen gün gelişmeler artmaktadır, daha güçlü data analiz programları geliştirilmektedir. Gelecekte sensitivitesi ve spesifisitesi artmış protein biyobelirteçleri bulunabilecektir.