National interest implementation Matrix: Evaluating and measuring Serbia’s achievements - Milan Krstić; Nikola Jović (Međunarodni Problemi)
Ovaj rad razvija metodološku matricu za merenje ostvarenosti/stepena uspešnog sprovođenja nacionalnog interesa Republike Srbije. Teorijska osnova ovog indeksa je „tanki” konstruktivizam u međunarodnim odnosima, koji se zasniva na ontološkom intersubjektivizmu i epistemološkom pozitivizmu. Metodologija se oslanja na dva glavna stuba: prvi definiše srpske nacionalne interese i njihovu hijerarhiju, dok drugi meri stepen njihove implementacije/ realizacije. Ovi stubovi koriste mešavinu različitih metoda prikupljanja i analize podataka, uključujući kancelarijsko istraživanje, deskriptivnu statistiku, analizu sadržaja, ispitivanja javnog mnjenja i ekspertske ankete. Primarni teorijski cilj ovog rada je da unapredi literaturu o nacionalnom interesu u međunarodnim odnosima pružanjem instrumenta za merenje njegove implementacije. Glavni empirijski i društveni (praktično-politički) cilj jeste procena trenutnog stanja sprovođenja nacionalnih interesa Srbije. Analiza pokazuje da je stopa implementacije nacionalnog interesa Srbije nešto preko 40% (skor indeksa – 2,61 na skali od 1-5). Dokument takođe identifikuje konkretne oblasti u kojima su potrebna poboljšanja politike da bi se ovaj rezultat poboljšao u budućnosti.