Eksperimentalna istraživanja na fizikalnom modelu Peltonove turbine - Stjepan Komljenović; Elvis Žic; Saša Laloš (Zbornik Radova)
U radu je opisan princip rada fizikalnog modela GUNT HM 289, eksperimentalnog uređaja Peltonove turbine izrađenog u Laboratoriju za hidrotehniku Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci. U sklopu rada na fizikalnome modelu provedena su četiri osnovna eksperimentalna mjerenja: a) određivanje ovisnosti promjene dolazne brzine na lopatice okretnog kola i okretnog momenta o varijabilnosti hidrodinamičkog tlaka, b) određivanje ovisnosti promjena radnog tlaka o varijaciji dolaznog protoka reguliranom s pomoću igličastog ventila, c) definiranje krivulja okretnog momenta, d) određivanje mehaničke i hidrauličke snage i učinkovitosti rada Peltonove turbine ovisne o varijabilnostima radnog tlaka i rotacijske brzine.