BAŞARININ SOSYO-KÜLTÜREL KÖKENLERİ BAŞARILI OLANLARLA YAPILAN SÖYLEŞİLER ÜZERİNDEN BİR İNCELEME - Mustafa Gündüz; Recep Özkan (Sakarya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi)
Başarı insana özgü bir kabiliyet ve duygudur. Ancak başarının ne olduğukonusunda üzerinde uzlaşılmış bir tanım yoktur. Herkesin kendine göre bir başarıtanımı olduğu gibi, bu başarıyı elde etmede izlediği yöntem de farklıdır. Bunoktada kişiyi etkileyen faktörler de değişkendir. Toplumsal olarak kabul görmüşbaşarı düzeyleri ve eylemleri gelecek nesiller için önemli görülebilir.Bu çalışmada toplumsal olarak başarılı görülmüş ünlü kimselerin başarıya ilişkingörüş ve düşünceleri incelenmektedir. Başarılı ünlülerin, başarı sebepleri,etkilendiği kimseler ve çevreler, izledikleri yöntem karşılaştırmalı olarakdeğerlendirilmiştir. Sosyo-ekonomik ve kültürel kökenlerin başarıya önemliderecede etkili olduğu sonucuna varılırken, yakın çevrenin, eğiticilerin kişiselgayretin de başarıda en önemli faktörler olduğu görülmüştür. Bununla birliktebaşarılı kimselerin meslekî başarıyı yakalamada izledikleri yol ve yöntemleringelecek nesillere örnek olabilmesi için yeterli derecede somut öğeler taşımadığıgörülmüştür.