Lise öğrencilerinde okula bağlanma ve akademik başarının çeşitli değişkenler açısından incelenmesi - Burcu KARAŞAR; Gül Emine KAPÇI (Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi)
Okul başarısı ve saldırganlık gibi önemli konularla ilişkisi bulunan okula bağlanma, son yıllarda üzerinde en çok çalışılan alanlardan birisidir. Bu doğrultuda, araştırmanın birinci amacı, okula bağlanma ve akademik başarının çeşitli demografik değişkenlere göre değerlendirilmesidir. Araştırmanın ikinci amacı ise okula bağlanmanın duygusal-davranışsal sorunları yordama gücünün ve benlik saygısı, akademik başarı ile akademik güdülenmenin okula bağlanmanın yordayıcıları olup olmadığının incelenmesidir. Amasya İlindeki farklı li selerin 9.-12. sınıflarına devam eden toplam 611 öğrenci (Kız n=359; Erkek n=252) bu araştırmaya katılmıştır. Adımsal regresyon analizleri, benlik saygısı ve akademik güdülenmenin okula bağlanmayı yordadığını göstermiştir. Analizlerde okul başarısının okula bağlanmayı yordamadığı bulunmuştur. Öğretmene bağlanma olumlu sosyal davranışı, düşük hiperaktivite belirtilerini ve düşük davranış sorunlarını, okula bağlanma ise düşük duygusal sorunları yordamıştır. Son olarak arkadaşa bağlanma düşük akran sorunlarını, duygusal sorunları ve sosyal davranış sorunlarını yordamıştır. Bulgular lise öğrencilerinde okul başarısı ile okula bağlanmanın duygusal-davranışsal sorunlarla ilişkisi bağlamında tartışılmıştır