A. MARSHALL’IN ZENGİNLİĞİ YÖNETME DÜŞÜNCESİ: EKONOMİK PRATİK-RASYONELLİK - Ahmet Yavuz Çamlı; Bünyamin Duran (Akademik İncelemeler Dergisi)
Türkiye ekonomisine ilişkin temel parametreler incelendiğinde toplumun giderek daha fazla zenginleştiği görülür. Hatta çeşitli kuruluşların raporlarında Türkiye’nin önümüzdeki yıllarda milli gelirini daha fazla arttıracağı belirtilir. Yani Türk toplumu zenginliği yönetmek gibi zor bir sürecin içindedir. Bu çalışmanın amacı da zenginleşme sürecinin adil ve doğru bir şekilde yönetilebilmesi için ne yapılması gerektiğini vurgulamaktır. Batı toplumları gibi ekonomik büyüme uğruna dini, ahlaki ve insani pek çok değerden taviz mi verilmelidir? Yoksa ahlaki ve ekonomik gelişme birlikte mi başarılmalıdır? Problemin çözümü adına Neo-Klasik iktisadın ve faydacı yaklaşımın öncülerinden olan Marshall’ın kılavuzluğu ayrı bir öneme sahiptir. Kapitalizmi savunan ve pür iktisatçı olan Marshall ahlaki motiflerin ekonomik faaliyetlerden ayrı tutulamayacağını belirtir. Ayrıca Weberyen sosyolojinin temel dinamiklerinden olan ve ekonomik eğilim, eylem ve etkinliklerde rasyonellik ile değerlerin birlikteliğini ifade eden ‘ekonomik pratik-rasyonellik’ olgusuna dikkat çeker. Marshall’ın bu ve benzeri görüşleri birey, firma ve devlet nazarında toplumumuzun zenginliği adil bir şekilde yönetmesi açısından referans alınması gereken niteliktedir.