АВТОМАТИЗОВАНА ІНФОРМАЦІЙНА СИСТЕМА УПРАВЛІННЯ ЗАКЛАДОМ ВИЩОЇ ОСВІТИ «ЕЛЕКТРОННИЙ УНІВЕРСИТЕТ» - Микола Миколайович Косіюк; Костянтин Едуардович Більовський; Віктор Миколайович Лисак (Інформаційні технології і засоби навчання)
У статті розглянуті питання розробки і впровадження інформаційних систем управління діяльністю закладу вищої освіти за умов цифрової трансформації. В останні роки в умовах посилення конкуренції важливою рисою для сфери вищої освіти є системний підхід до автоматизації управління всіма процесами, які в ній відбуваються. Цифровізація цих процесів є одним з найбільш ефективних інструментів. Метою дослідження є узагальнення 20-річного досвіду формування інформаційної системи «Електронний університет» Хмельницького національного університету, визначення рекомендацій до інтегрованих інформаційних систем комп’ютерної підтримки управлінської та освітньої діяльності ЗВО. Обговорені питання раціональної організації університетського менеджменту та навчального процесу з використанням сучасних інформаційних технологій. Розглядаються основні бізнес-процеси та функціональна структура інформаційної системи, основні завдання, які вирішує інформаційна система, прийняті архітектурні рішення, принципи побудови ефективної структури бази даних, засоби розробки, формування звітів, мови програмування тощо. Обґрунтована необхідність і можливість зберігання даних, які відображають історію всіх змін. Це забезпечує можливість отримання зрізу даних або стану певного інформаційного об’єкту у будь-який момент шляхом певних розрахунків у базі даних, дає можливість отримати будь-яку статистику за будь-який інтервал або в будь-який час. На базі автоматизованої системи організації навчального процесу «Електронний університет» запропонований автоматизований підхід до формування робочих навчальних планів закладу вищої освіти з урахуванням реалізації вільного вибору студентами частини дисциплін. Надзвичайно актуальним питанням є забезпечення надійності функціонування інформаційної системи. Замість використання дорогих апаратних кластерних рішень запропоновано поєднання резервування та балансування навантаження. Це дозволяє значно збільшити як продуктивність усієї інформаційної системи, так і підвищити її працездатність, забезпечивши постійний цілодобовий доступ користувачів за наявності лише двох окремих серверів. Описано багаторічний досвід розбудови ІТ-інфраструктури університету, методичні та технологічні розробки і надано відповідні рекомендації. Інноваційне управління навчальним процесом сприяє оптимізації навчального процесу і якісній підготовці фахівців у Хмельницькому національному університеті.