Çemen Trigonella foenum-graecum L. ve Kimyon Cuminum cyminum L. Tohumlarının Çimlenmesi Üzerine Tohum Yaşı ve GA3 Uygulamalarının Etkileri - Bilal Gürbüz; Arif İpek; M. Demir Kaya (Journal of Agricultural Sciences)
Bu çalışma 2002-2004 yılları arasında Ankara Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Tarla Bitkileri Bölümü laboratuarında yürütülmüştür. Materyal olarak Kimyon ve Gürarslan çemen tohumları kullanılmıştır. Araştırmada, tohum yaşının yeni hasat edilen tohum, hasattan 3, 6, 9, 12, 15, 18, 21 ve 24 ay sonra ve dört farklı GA3dozunun kontrol saf su , 100, 200 ve 400 ppm kimyon ve çemen tohumlarının çimlenme oranına etkisini belirlemek amaçlanmıştır. Araştırma sonuçları çemen tohumlarında çimlenme oranının %95.5-100.0, kimyon tohumlarında ise %18.5-79.0 arasında değiştiğini göstermiştir. Kimyonda tohum yaşı arttıkça çimlenme oranı önemli şekilde etkilenmiştir. Yaşlı kimyon tohumlarının çimlenme oranı GA3uygulamasıyla artmıştır. Çemende çimlenme, tohum yaşı ve GA3uygulamasından etkilenmemiştir. 100 ppm GA3uygulaması yaşlı kimyon tohumlarının çimlenme oranını arttırmada önerilebilir