Моніторинг процесу контактного точкового зварювання - Ярослав Советченко; Дмитро Вдовиченко; Іван Вдовиченко; Євгенія Чвертко; Ігор Скачков; Микола Шевченко (Mechanics and Advanced Technologies)
Контактне точкове зварювання є високопродуктивним процесом із високим рівнем автоматизації. Через це актуальними виявляються задачі, пов’язані з розробкою методів оцінювання якості процесу та його моніторингу. При цьому система має працювати в режимі реального часу, що дозволить ідентифікувати з’єднання, що не відповідають критеріям прийомки, протягом процесу зварювання або одразу після його завершення. Більш складною виявляється задача універсалізації таких систем, зокрема за рахунок використання простого обладнання з можливістю повної автоматизації процесу моніторингу та оцінювання. У дослідженні розглядали електричні параметри режиму зварювання, які визначають термічний цикл процесу та стан металу в зоні зварювання й характеристики його пластичності. Експерименти були проведені для зразків з різною якістю підготовки поверхонь перед зварюванням. Розроблений метод дозволяє також відслідковувати стан робочих поверхонь електродів та визначати виплески з високою точністю.