LOKALUS IR GLOBALUS POŽIŪRIAI Į PRAĖJUSĮ ŠIMTMETĮ: GÜNTERIS GRASSAS VERSUS „TIME“ - Aldis Gedutis (Problemos)
Straipsnyje siekiama išnagrinėti globalios ir lokalios perspektyvos panašumus bei skirtumus. Todėl analizuojami bei lyginami G. Grasso romanas Mano šimtmetis ir kolektyvinis tekstas 80 dienų, pakeitusių pasaulį, išspausdintas amerikiečių žurnale Time. Šie tekstai gali būti laikomi skirtingų perspektyvų pavyzdžiais – Grassas atstovauja lokaliai perspektyvai, Time pretenduoja į savo požiūrio globalumą. Analizuoti ir lyginti šiuos tekstus leidžia tai, kad abiejuose aptariami ir skirtingai interpretuojami XX amžiaus įvykiai. Prasminiai žodžiai: Günteris Grassas, Time, XX amžius, globali ir lokali perspektyvos.