Osnove statistične analize za urejenostne spremenljivke - Katarina KOŠMELJ; Damijana KASTELEC (Acta Agriculturae Slovenica)
Članek predstavlja osnove statistične analize za spremenljivke, ki imajo urejenostno (ordinalno) mersko lestvico. Osnovne opisne statistike za te spremenljivke so rangi. Pri statističnem sklepanju uporabljamo neparametrične preizkuse. Članek je namenjen raziskovalcem, ki se pri svojem delu ukvarjajo z ordinalnimi spremenljivkami.