Slovenščina 2.0: “Jezikovne tehnologije” - Tomaž Erjavec; Jerneja Žganec Gros (Slovenščina 2.0: Empirične, aplikativne in interdisciplinarne raziskave)
Raziskave in razvoj na področju jezikovnih tehnologij se danes za jezike s širokim krogom govorcev pospešeno prenašajo v komercialne sisteme, ki postajajo vse bolj razširjeni. Denimo, rešitve samodejne prepoznave govora in samodejne sinteze govora se množično vgrajujejo v cenovno ugodne programske pakete, namenjene predvsem uporabi na osebnih računalnikih in prenosnih telefonih. Evropa je danes eden najnaprednejših trgov za jezikovne tehnologije. Evropska unija si prizadeva, da so potrebna orodja in viri na razpolago za vse njene jezike, kot tudi glavne svetovne komercialne jezike, s čimer utira pot večjezikovni informacijski družbi ter enotnemu digitalnemu trgu.