Kadınların Travay Sürecinde Vajinal Muayene Deneyimleri: Sistematik Derleme - Selda İldan Çalım; Pelin Başkurt (Artuklu Health)
Giriş: Travay sürecinde yapılan müdahaleler; kadınların doğum deneyimini ve memnuniyetini etkileyen önemli durumlar arasında yer almaktadır. Travay takibi sürecinde vajinal muayenenin kadınlar tarafından nasıl deneyimlendiği, ebelik bakımının kalitesini artırmak açısından önemlidir. Bu çalışmanın amacı; bilimsel araştırmaları sistematik olarak tarayarak kadınların travay sürecinde vajinal muayene deneyimlerini belirlemektir.Yöntem: Çalışma sistematik derleme olup PRISMA kontrol listesi ve protokolü kullanılmıştır. “Vaginal examination, Digital examination, Labor, Childbirth, Experience” anahtar kelimeleri kullanılarak Pubmed, Scopus, EBSCOHost, Science Direct ve Google Akademik veri tabanları Haziran-Temmuz 2024 tarihleri arasında taranmıştır. 2014-2024 yılları arasında yayımlanmış, tam metne ulaşılabilen, nitel ve nicel araştırmalardan, Türkçe veya İngilizce olan toplam 173540 çalışmaya ulaşılmıştır. Tarama sonrası duplikasyonlar kaldırıldıktan sonra 323 araştırma makalesi kalmıştır. Araştırma özetleri iki araştırmacı tarafından okunmuş ve travay sürecinde kadınların vajinal muayene deneyimi ile ilgili olan 10 araştırma çalışmaya alınmıştır.Bulgular: Çalışmalar incelendiğinde; kadınların travayda vajinal muayene deneyimleriyle ilgili vajinal muayenenin sık yapılması, sağlık profesyonellerinin iletişimi, yaşanan etik ihlaller ve vajinal muayene sırasında yaşanan duyguları içerdiği bulunmuştur.Sonuç: Travay sürecinde vajinal muayenenin sıklığı, muayene ortamı, sağlık profesyonelinin iletişim davranışları nedeniyle kadınların rahatsızlık duyduğu; travayda vajinal muayene yapılırken mahremiyet, bilgi verme, onam alma, özerklik gibi etik konularla ilgili eksikliklerin olduğu; kadınların fiziksel ve duygusal olarak vajinal muayeneden olumsuz yönde etkilendiği bulunmuştur.