Пожежно-технічна експертиза під час розслідування знищення або пошкодження об’єктів рослинного світу - I. V. Hubenko (Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія Право)
У статті досліджуються особливості призначення судової пожежно-технічної експертизи у кримінальному провадженні за статтею 245 Кримінального кодексу України. На підставі аналізу звітних документів і статистичної інформації виявлено тенденцію погіршення стану досудового розслідування знищення або пошкодження об’єктів рослинного світу, виявлення винуватих осіб, скерування до суду справ з обвинувальними актами. Наголошено на значенні судової експертизи у системі доказуванні у кримінальному провадженні, зокрема, яке розпочато за статтею 245 Кримінального кодексу України. Головною експертизою у цій категорії справ є пожежно-технічна експертиза, яка дозволяє встановити причину виникнення загорання рослинності, осередок пожежі, ознаки, які свідчать про підпал. Розглянуто методики проведення пожежно-технічної експертизи залежно від обставин вчиненого кримінального правопорушення. Виокремлено перелік об’єктів, які слідчий має зібрати і надіслати для проведення пожежно-технічної експертизи під час розслідування умисного знищення або пошкодження об’єктів рослинного світу. Розкрито перелік питань, які вирішуються пожежно-технічною експертизою у кримінальних провадженнях. Серед них згруповано за видами питання діагностичного спрямування, які з’ясовуються під час експертизи у справі про знищення або пошкодження об’єктів рослинного світу. Питання, які вирішуються пожежно-технічною експертизою під час розслідування кримінального правопорушення, передбаченого статтею 245 Кримінального кодексу України, систематизовано на види: ті, що стосуються встановлення осередку пожежі, її причин; спрямовані на перевірку показань свідків, потерпілих, підозрюваних; щодо оцінки стану пожежної безпеки на певній ділянці місцевості; діагностика горючого середовища, взаємодії предметів з горючим середовищем та динаміки пожежі; питання, пов’язані з виникненням пожежі від дії боєприпасів, ракетно-бомбових засобів, безпілотних літальних апаратів та інших бойових вибухових предметів; пов’язані з причинно-наслідковими зв’язками, часовими параметрами і послідовністю виникнення чинників пожежі.