Bitkisel Esaslı Bir Hidrolik Akışkanın Geliştirilmesi - Gürcan Samtaş (Düzce Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi)
Günümüzdeki modern dünyada hidrolik; gün geçtikçe birçok alanda insanların yaşantısında çok önemli pay sahibi olmaktadır. Hidrolikte enerjiyi sağlayan temel unsur akışkandır ve akışkana yön veren ekipmanlar valfler olarak adlandırılır. Valflerin genel olarak doğrudan el ile ya da elektriksel sinyal vasıtasıyla kumanda edilmesi, hareketli hidrolik sistemin karakteristik bir özeliğidir. Bir hidrolik sistemde en önemli tek malzeme kendi kendine çalışan hidrolik akışkandır. Hidrolik yağın karakteristik özellikleri, ekipmanların performans ve ömürleri üzerinde büyük bir etkiye sahiptir. Dolayısıyla yüksek kalitede temiz bir akışkan kullanarak etkili bir hidrolik sistem oluşturulabilir. Ayrıca hidrolik sistemlerde bulunan sıvı akışkan, iş elemanı olarak silindirler içerisinde ne kadarlık bir güç üreteceğini de belirler. Diğer taraftan bir hidrolik akışkan; gücün iletimi, hareket elemanlarının yağlanması, eş parçalar arasında conta görevi ve sistemde ısı dağılımı gibi amaçlar için de kullanılır. Hidrolik bir sistemi harekete geçiren de odur. Bu çalışmada, doğada rahatça bulunabilen bitki ve bitki tohumları kullanılarak hidrolik yağ yerine geçebilecek hidrolik akışkan üretilmiştir. Üretilen akışkan viskozite değerleri ölçülmüş, ideal bitki karışım oranları belirlenmiştir. Akışkanın viskozite değerleri karşılaştırılmıştır.