Safety of urban park users. The case of Poznań, Poland - Emilia Bogacka (Rozwój Regionalny i Polityka Regionalna)
Celem rozdziału jest określenie postrzegania bezpieczeństwa przez użytkowników parku miejskiego i podkreślenie elementów, które przyczyniają się do zwiększenia poczucia bezpieczeństwa przy użyciu koncepcji zapobiegania przestępczości przez kształtowanie przestrzeni (z ang. Crime Prevention Through Environmental Design, w skrócie CPTED). Badanie, w którym wzięło udział 501 respondentów, zostało przeprowadzone od października 2017 r. do stycznia 2018 r. w największym parku Poznania – Cytadeli. Przeprowadzono analizę postrzegania bezpieczeństwa według pory dnia oraz w odniesieniu do fizycznego i społecznego otoczenia parku. Użytkownicy parku stwierdzają, że w ciągu dnia czują się bezpieczniej niż wieczorem, a na deklarowane bezpieczeństwo wpływa płeć i wiek. Odpowiednie oświetlenie i monitoring wideo to elementy, które przeważnie pozytywnie oddziałują na odczuwany poziom bezpieczeństwa. To samo dotyczy towarzystwa innych ludzi lub psa. Wandalizm, obecność bezdomnych i spożywanie alkoholu w parku wywierają negatywny wpływ na poczucie bezpieczeństwa.