Hacı Bektaş Veli ve Horasan bağlantısı - Murat Boz (Edeb Erkan)
Hacı Bektaş Veli öğretisinin ve Bektaşiliğin en temel niteliklerinden biri Horasan tasavvufu ve Hoca Ahmet Yesevi’nin izleri ve etkilerinin bulunmasıdır. Günümüzde Horasan; İran, Afganistan ve Türkmenistan’ı kapsayan bir bölgedir. Anadolu irfanında Horasan bölgesinin ve oradan Anadolu’ya aktarılan marifetinin çok önemli yeri vardır. Bu aktarma faaliyeti Türkmen göçebe sufi dervişler vasıtasıyla gerçekleştirilmiştir. Bu sebeple Menakıbnamelerde yer alan ve Anadolu’ya yerleşen Türkmen göçebe dervişler için Horasan Erenleri tabiri kullanılmaktadır. Bu Türkmen dervişlerinin genel olarak Yesevî, Vefâî, Nakşibendî, Rıfaî, Haydarî veya Kalenderî gibi tarikatlara intisap ettikleri görülmektedir. Horasan Erenlerinin Anadolu’ya intikallerinin Malazgirt Savaşı sonrasında başlayıp XIV. yüzyıla kadar kademeli şekilde devam ettiği görülmektedir. Bu süreçte Anadolu’ya dağılarak ve kritik bölgelerde tekkelerini kurarak halkı irşat etmeye başlamışlardır. Horasandan Anadolu’ya intikal eden bu Türkmen ulularından en önemlisi Hacı Bektaş Velidir. Hacı Bektaş Velî, Sulucakarahöyük ve civarında bölge halkının İslam’a girmesi yönünde telkinlerde bulunmuş, ayırt etmeden tüm insanlara hep beraber yaşamayı, hoşgörüyü, insani değerlerin kıymetini ve Allah’ın affediciliğini içeren bir düşünce ile yaklaşmıştır. Hacı Bektaş Veli’nin Horasan bölgesinden, Horasan tasavvuf ikliminden ve marifetinden Anadolu’ya taşıdığı Ehlibeyt sevgisi, Yesevilik öğretisi ve ideali asırlar boyu Türk Milletinin fütuhat gayesinin önünü aydınlatan bir ışık olmuştur.