Клінічна характеристика жінок із жіночою сексуальною дисфункцією та ендометріозом - O.I. Kryzhanovska (Український журнал Здоров'я жінки)
Ендометріоз - це захворювання, що характеризується наявністю тканини ендометрія поза порожниною матки. Ендометріоз належить до естрогенозалежних захворювань, клінічно проявляється дисменореєю, диспареунією, дисхезією. Зниження фертильності в жінок з ендометріозом пов’язане з хронічним запаленням, яке призводить до тазового болю та безпліддя. Вважається, що ендометріоз пов’язаний із розладами настрою, такими як тривога або депресія, що можуть створити патологічне підґрунтя для сексуальної дисфункції.