MESLEK LİSELERİNDE İLETİŞİM EĞİTİMİ ÜZERİNE BİR BETİMLEME - Neslihan Kılıç (Selçuk İletişim)
Mesleğe yönelik bilgi ve becerileri kazandırmayı amaç edinen mesleki eğitim, dünyada 18. yüzyıldan itibaren bir eğitim alanı olarak ortaya çıkmıştır. Ülkemizde ise mesleki eğitimin tarihçesi Ahilik Teşkilatına kadar uzanmaktadır. Bununla birlikte modern anlamda mesleki eğitim, Osmanlı’nın son dönem ıslahatlarında hız kazanmıştır. Cumhuriyet döneminde mesleki eğitime ayrı bir önem verilmiş, özellikle Avrupa Birliğiyle imzalanan Mesleki Eğitim ve Öğretim Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi ülkemizdeki mesleki eğitim açısından bir dönüm noktası olmuştur. Ülkemizde iletişim eğitiminin yükseköğretim ayağını sayıları yetmişi aşan iletişim fakülteleri oluşturmaktadır. Orta öğretim düzeyinde ise iletişim eğitimi meslek liseleri üzerinden yürütülmektedir. İletişim eğitimi her ne kadar orta öğretim temelli başlamışsa da esas gelişimi yükseköğretim düzeyinde olmuştur. Bu nedenle iletişim eğitimini konu edinen çalışmaların büyük çoğunluğu yükseköğretim merkezli olmuştur. İletişim eğitiminin orta öğretim kurumlarındaki durumuyla ilgili çalışmalar ise oldukça sınırlıdır. Bu çalışmada Türkiye’de meslek liselerinde verilen iletişim eğitimi ana hatlarıyla betimlenmiş, konuyla ilgili çeşitli görüş ve öneriler dile getirilmiştir. Bugün iletişim eğitimi meslek liselerinde Gazetecilik, Halkla İlişkiler ve Radyo Televizyon olmak üzere üç alanda ve bu alanlara bağlı on dalda verilmektedir. Ancak konu ele alınırken bir takım sınırlamalara gidilmiştir. Çalışma sadece devlet okullarındaki iletişim programlarını kapsamış, özel meslek liseleri kapsam dışı bırakılmıştır. Ayrıca Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğüne bağlı kurumlar devre dışı bırakılmış, çalışma Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğüne bağlı mesleki ve teknik liselerle sınırlandırılmıştır.