İLKÖĞRETİM OKULU YÖNETİCİLERİNİN İLETİŞİM SÜRECİNDE YAŞADIKLARI PROBLEMLER - Demet Zafer; Türkan Argon (Sakarya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi)
Okullarda iletişim sürecini başlatan ve yapısını belirleyen kişi okul yöneticisidir.Okul yöneticilerinin kişisel özellikleri arasında yer alan iletişim becerileri, okulun iletişimsüreçlerini belirlemede ve üyelerin okuldaki davranışlarını etkilemede son derece önemlirol oynamaktadır. Zaman zaman okullarda yöneticilerden, öğretmenlerden, okulunyapısından ya da seçilen kanallardan dolayı çeşitli sorunlar yaşanmakta bu sebeple iletişimsüreci iyi işlemeyip aksaklıklar ortaya çıkabilmektedir. Bu araştırmada da ilköğretimokullarında asaleten ve vekaleten çalışan yöneticilerin iletişim sürecinde yaşadıklarıproblemler belirlenmeye çalışılmıştır. Araştırmada nitel veriler amaçlı örnekleme yoluizlenerek İstanbul ili Bakırköy İlçesi’nde görev yapan yedi ilköğretim okulu yöneticisiyleyapılan yarı-yapılandırılmış görüşmelerle 2008-2009 öğretim yılı güz dönemindetoplanmıştır. Görüşmeler esnasında elde edilen veriler, içerik analizi tekniği ileçözümlenmiştir. Araştırma sonucunda hem asaleten hem de vekaleten görev yapanyöneticilerin okullarda yaşadıkları iletişim süreci ve problemlerinin birbirine benzerolduğu tespit edilmiştir.