GASTROEZOFAGINIO REFLIUKSO LIGOS POVEIKIS BURNOS SVEIKATAI - Aušra Rudžianskienė; Marija Staniulytė (Mokslo Taikomieji Tyrimai Lietuvos Kolegijose)
Straipsnyje pristatoma gastroezofaginio refliukso liga (GERL), kuri yra labai dažnai pasitaikanti virškinamojo trakto liga visame pasaulyje (18,1–27,8 proc. paplitimas Šiaurės Amerikoje). Apie pusę suaugusiųjų praneša jaučiantys refliukso simptomus bet kuriame savo gyvenimo tarpsnyje. Kartais pasireiškiantys simptomai jaučiami tarp didelės dalies gyventojų, tačiau GERL atsiranda dėl dažnų ar sunkių simptomų, kurie kenkia žmogaus sveikatos kokybei (Clarrett ir Hachem, 2018). Tyrimo objektas – gastroezofaginio refliukso ligos poveikis burnos sveikatai. Tyrimo tikslas – nustatyti gastroezofaginio refliukso ligos poveikį burnos sveikatai. Tyrimo metodai: mokslinės literatūros apžvalga bei analizė, kiekybinis tyrimo metodas.Tyrimui atlikti buvo pasirinkti suaugusieji, 18–68 metų amžiaus pacientai, kurie turi gastroezofaginio refliukso ligos simptomų. Bendras tiriamųjų amžiaus vidurkis – 36,6 metai. Tyrimo metu gauti duomenys susisteminti, apskaičiuoti ir palyginti, naudojant programinę įrangą Microsoft Office Excel bei IBM SPSS Statistics. Atliktas tyrimas parodė, jog 43,2 proc. pacientų, turi bruksizmą. Analizuojant ryšius su tiriamųjų amžiumi ir gastroezofaginio refliukso ligos trukme, nustatyti statistiškai reikšmingi neigiami ryšiai tarp amžiaus ir problemų, siejamų su bruksizmu, pradėję lūžinėti dantų kampučiai, susiję su stipresniu kartaus ar rūgštaus skonio jutimu burnos ertmėje. Išnagrinėjus sąsajas tarp gastroezofaginio refliukso ir dantų erozijos, nustatyti statistiškai reikšmingi neigiami ryšiai tarp amžiaus ir padidėjusio dantų jautrumo. Padidėjęs dantų jautrumas susijęs su stipresniu svetimkūnio pojūčiu ryklėje ir halitoze, pažeistas emalis – su stipresniu karčiu ar rūgščiu skoniu. Palyginus respondentų, sergančių gastroezofaginio refliukso liga, burnos sveikatą, tarp turinčių problemų ir turinčių sunkių problemų nustatytas žymiai dažnesnis pažeistas emalis (jaučiančių stiprius simptomus), dantų nusidėvėjimas (nudilimas) ir dantų ėduonis.