Tüketim Odaklı Sanal Dayanışma Grupları Bir Sanal Cemaat Örneği Olarak Donanım Haber Forum - Oguzhan Çolaker (Yeni Medya)
Forum siteleri, kullanıcıların çeşitli konularda tartışabildikleri, görüş alışverişinde bulunabildikleri ve bilgi üretip paylaşabildikleri sosyal ağlardır. Farklı içeriklere ve farklı kullanıcılara sahip bu forum siteleri aynı zamanda birer sanal cemaat olma özelliğini de içinde barındırmaktadır. Türkiye’deki forum sitelerinin ilk örneklerinden biri olan ve günümüzde en fazla aktif kullanıcıya sahip olan donanım haber forum sitesi, forum sitelerinin öz mantığına uygun olarak kurulmuş ancak ilerleyen zamanda kendine özgü bir kullanıcı profili oluşturmuştur. İlk olarak teknolojik gelişmeler hakkında bilgi veren ve paylaşım yapan bu forum daha sonra tüketim odaklı bir sanal topluluk halini almıştır. Bu forumu kullanan tüketiciler indirime giren ürünler hakkında anlık bildirimlerde bulunup, diğer üyelere haber vermekte, kimi zaman yapılan kampanyaların açıklarını bulmakta ve bunları diğer kullanıcılarla paylaşmaktadırlar. Aynı zamanda bu forumda bir üye herhangi bir ürün kategorisinde kullanıcı deneyimlerini paylaşarak markalar ve ürünleri hakkında da potansiyel tüketiciler için bir rehber görevi görmektedir. Çalışma sonucunda ulaşılan veriler sanal cemaatler içerisindeki kolektif yapılanmayı ve tüketim odaklı sanal cemaatlerin tüketicilerin tercihlerinde ne derece etkili olduklarını ortaya koymaktadır.