Методичний підхід до рішення задачі прицілювання для скидання вільнопадаючих вантажів з безпілотних літальних апаратів - В.М. Петров; А.А. Шалигін; А.Ф. Кудрявцев (Наука і техніка Повітряних Сил Збройних Сил України)
У статті з використанням теорії та практики бойового застосування авіаційних засобів ураження пілотованими літальними апаратами розглядається методичний підхід до рішення задачі прицілювання для автоматизованого скидання вільнопадаючих вантажів з безпілотних літальних апаратів. Під вільнопадаючими вантажами розуміються матеріально-технічні засоби, що доставляються (скидуються) військам безпарашутним способом, та некеровані авіаційні бомби при прицільному бомбометанні для ураження об'єктів противника. У загальному вигляді завдання прицілювання полягає у виведенні безпілотного літального апарату в розрахункову точку простору, при скиданні з якої забезпечується влучення вільнопадаючого вантажу у задану точку (ціль) земної поверхні. У методичному підході, що пропонується, точка скидання вантажу розраховується з урахуванням фактичних параметрів польоту безпілотного літального апарату, що міняються: напряму заходу, висоти і швидкості скидання, напряму і швидкості вітру, балістичних характеристик вантажу.