Метод проектування зенітних керованих ракет із застосуванням об’єктно-орієнтованого підходу і технології електронних пусків - Турінський О.В.; Скорик А.Б. (Наука і техніка Повітряних Сил Збройних Сил України)
У статті розглядаються системно-концептуальні аспекти проектування зенітних керованих ракет. Використо- вуючи досвід виконання проектних робіт із створення систем високоточної зброї в Україні зроблено висновки, що кла- сична блочно-ієрархічного парадигма проектування і каскадна модель життєвого циклу вже не забезпечують достат- ньої ефективності процесу проектування.. Запропоновано спіральну об’єктно-орієнтовану модель проектування зенітних керованих ракет, що дозволяє під- вищити ефективність проектування при скороченому обсязі контрольних льотних випробувань. Розроблено загальну структурну схему методу об'єктно-орієнтованого проектування ЗКР. Виконано формування класів, об’єктів та стру- ктур, що являються формалізованими механізмами синтезу зенітних керованих ракет, при цьому використані теоре- тичні засади об’єктно-орієнтованої методології проектування, що поєднує в собі процес об’єктної декомпозиції і при- йоми представлення логічної, фізичної, статичної та динамічної моделі проектованої системи. Розроблено метод синтезу об'єктно-орієнтованої моделі контуру наведення ЗКР, сформульовані і розглянуті етапи синтезу. Приведено можливий варіант побудови функціональної схеми бортового контуру управління перспек- тивної ЗКР. Зроблено висновок, що з пізнавальної точки зору відсутні які-небудь серйозні відмінності між випробуваннями ЗКР як фізичного об'єкту і імітаційним моделюванням ЗКР як деякого віртуального об'єкту. При забезпеченні необхід- ної адекватності моделі реальному об'єкту відмінності стають несуттєвими. Виходячи з цього факту декларується, що дослідно-теоретичний метод дослідження характеристик контуру наведення стає основним, а самі дослідження, що об'єднуються в модифікований метод електронних пусків утворюють єдиний комплекс натурних і модельних випро- бувань на усіх етапах проектування ЗКР.