Güzel Sanatlar ve Spor Liselerinde Görev Yapan Piyano Öğretmenlerinin Profilleri Üzerine Bir Araştırma - Damla Bulut (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Araştırmada, Güzel Sanatlar ve Spor Liselerinde GSSL görev yapan piyano öğretmenlerinin kişisel ve mesleki profillerini tespit etmek ve bu tespitler doğrultusunda mevcut duruma yönelik öneriler sunmak amaçlanmıştır. Belirlenen amaç doğrultusunda ilgili veriler kaynak taramasıyapılarak ve örneklem grubuna “Profil Belirleme Anketi” uygulanarak elde edilmiştir. Araştırmanın örneklem grubunu Türkiye’nin farklıcoğrafi bölgelerinde bulunan ve random yöntemiyle seçilen Adıyaman, Bolu, Çanakkale Hüseyin Akif Terzioğlu, Erzurum, Kayseri Feyziye Memduh Güpgüpoğlu, Kırıkkale, Kütahya Ahmet Yakupoğlu, Malatya Abdulkadir Eriş, Mersin Nevit Kodallı, Niğde, Samsun İlkadım, Sivas Muzaffer Sarısözen ve Şanlıurfa GSSL’nde görev yapan 70 piyano öğretmeni oluşturmaktadır. Araştırmada GSSL’nde görev yapan piyano öğretmenlerinin farklıüniversitelerden mezun oldukları, büyük çoğunluğunun eğitim fakültesi çıkışlıve lisans öğrenim durumuna sahip oldukları, mesleki kıdemlerinin daha çok 7-10 yıl arasında, GSSL’deki görev sürelerinin ise çoğunlukla 2-6 yıl arasında olduğu, daha çok bayan olduğu, yaşlarının 31-35 arasında değiştiği, alan çalgılarının ve bireysel çalgılarının çoğunlukla piyano olduğu, çoğunlukla kadrolu öğretmen oldukları, görev yapan piyano öğretmeni sayısının liselere göre farklılık gösterdiği, GSSL’ne öğretmen seçme mülakat sınavıalanlarının çoğunlukla piyano olduğu, büyük çoğunluğunun öncelikle piyano dersini yürüttükleri, alan çalgılarının çoğunlukla piyano olduğu ve alan çalgısıpiyano olan öğretmenlerin GSSL’nde çoğunlukla kadrolu olarak görev yaptıkları, bireysel çalgılarının çoğunlukla piyano olduğu ve bireysel çalgısıpiyano olan öğretmenlerin GSSL’nde çoğunlukla kadrolu olarak görev yaptıkları, alan çalgılarıpiyano olan öğretmenlerin GSSL’ne öğretmen seçme mülakat sınavıalanlarının da çoğunlukla piyano olduğu, bireysel çalgılarıçoğunlukla keman olan öğretmenlerin GSSL girişsınavıalanlarının çoğunlukla piyano olduğu, alan çalgılarıpiyano olan öğretmenlerin öncelikle yürüttüğü çalgıdersinin çoğunlukla piyano olduğu, bireysel çalgılarıçoğunlukla keman olan öğretmenlerin öncelikle yürüttüğü çalgıdersinin piyano olduğu, kadrolu piyano öğretmeni sayılarıile öğretmenlerin göreve gelme biçimlerinin her bir GSSL’ne göre farklılık gösterdiği sonuçlarına ulaşılmıştır.