КРИВИЧНОПРАВНА РЕАКЦИЈА HA НЕЗАКОНИТ ПРОМЕТ ЗАШТИЋЕНИМ ЖИВОТИЊСКИМ ВРСТАМА - Ана Батрићевић (Српска правна мисао)
Незаконито уношење, изношење, транспорт, продаја и размена живих или мртвих животиња или делова животиња које се смат- рају заштићеним животињским врстама представља глобални про- блем и озбиљну претњу за животну средину и животиње као њен интегрални део. Осим што повређује или угрожава добробит живо- тиња и интересе животне средине, такво понашање оовезано je и са другим криминалним активностима као што су: незаконит лов (ловокрађа), незаконито поседовање оружја и муниције, вршење кривичних дела против живота и тела, пореска евазија и коруп- ција. Штавише, ова појава често поприма и обележја транснацио- налног организованог криминалитета. Аутор настоји да анализира основне механизме кривичноправне реакције на незаконит промет заштићеним животињским врстама, како у важећем кривичном законодавству Републике Србије, тако и у контексту међународних правних докумената, као што je Конвенција о међународном про- мету угроженим врстама дивље фауне и флоре. Такође аутор разматра релевантна решења из извора упоредног права као могуће узоре и смернице за ефикаснију имплементацију међународних стандардау овој области.