‘GESTA SENATUS ROMANI 'DE THEODOSIANO PUBLICANDO’ – PRZEKŁAD PROTOKOŁU OPATRZONY KOMENTARZEM HISTORYCZNO-PRAWNYM - Wiktoria Saracyn (Zeszyty Prawnicze)
Głównym przedmiotem opracowania jest przekład nietłumaczonego dotąd na język polski protokołu nadzwyczajnego posiedzenia senatu miasta Rzymu z 438 r., na którym odbyło się głosowanie za przyjęciem Kodeksu Teodozjańskiego w Cesarstwie Zachodnim, Gesta Senatus Romani de Teodosiano Publicando. Przekład został opatrzony komentarzem historyczno-prawnym. W komentarzu prawnym szczególna uwaga została poświęcona scharakteryzowaniu Gesta Senatus jako dokumentu prawnego na tle istniejącego w czasach późnego antyku zamkniętego katalogu źródeł prawa rzymskiego.