Projekat „Podrška provođenju Direktive o staništima i Direktive o pticama u Bosni i Hercegovini“ - Đorđije Milanović; Aleksander Golob (Glasnik Šumarskog Fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci)
Rad daje pregled osnovnih rezultata projekta “Podrška provođenju Direktive o staništima i Direktive o pticama u Bosni i Hercegovini”, završenog početkom 2015. godine. Pored osnovnih ciljeva projekta i metodologije, detaljno se prikazuje preliminarni prijedlog mreže potencijalnih Natura 2000 područja u Bosni i Hercegovini sa površinama te prisutnim tipovima staništa i vrstama od značaja za Evropsku Uniju unutar svakog područja pojedinačno. Rad nudi pregled vrsta i stanišnih tipova sa Aneksa I i II Direktive o staništima te referentnu listu vrsta ptica sa Aneksa I Direktive o pticama, kao i prijedlog strogo zaštićenih vrsta na teritoriji Bosne i Hercegovine.